Ahojte,
od velmi mladeho veku podnikam uz vyse tri roky, za ten cas som na trh doniesol styri food produkty pod vlastnou znackou, ktore okrem mensich obchodov a vyrobni dodavam aj do retazcov DM drogerie a TESCO.
Od minulej zimy pracujem na dvoch novinkach, ktore su na svojich trhoch unikatne vo viacero smeroch:
a.) Zubna pasta na baze kokosoveho oleja:
- kokosovy olej je z cca. zlozeny 50% kyselinou laurovou - ta ma preukazane antimikrobialne ucinky (zabija bakterie, ktore v ustnej dutine sposobuju zubny kaz) a bieliace ucinky (rozpusta povlak usadeny v zubnej sklovine)
- recept na zubnu pastu mi vyrabaju v STU, pasta je na 90% hotova (momentalne doladujeme jej prichut)
- vsetky zubne pasty na trhu funguju na tom istom principe, delia sa na whitening/sensitive/repair
- ta moja bude spadat do kategorie sensitive a whitening, zaroven vsak bude fungovat na uplne inom “natural” principe, ako vsetky zvysne pasty na trhu
- cely projekt je “ceskoslovensky” (pasta sa bude vyrabat v Cesku, recept sa vyvija na Slovensku)
b.) Zubna kefka z bioplastov
- kefka, ktora bude zlozena z bioplastov (plasty, ktore maju povod v organickych, obnovitelnych zdrojoch ako napr. kukuricny skrob) a bude 100% biodegradovatelna (rozlozi sa na skladke/v oceane za 5-20 rokov)
- momentalny problem zubnych kefiek je ten, ze su vsetky vyrabane z plastov, ktore pochadzaju z ropy a zaroven su v prirode takmer nerozlozitelne (resp. im to trva 300-500 rokov)
- zatial jedinou alternativou su kefky z bambusu, tie su vsak vyslovene neprijemne na pouzivanie (drevo ma zle senzoricke vlastnosti)
- leader na trhu je Curaprox, ja na mojej kefke dosiahnem rovnaku hustotu a jemnost stetin, aku maju v ich najpredavanejsej verzii = 5460
Velmi dobre poznam moju cielovu skupinu, mam zmapovanu konkurenciu a poznam svoj potencionalny trh. Uz som dodavatel do najvacsich retazcov na SK (proces zalistovania trval 6-12 mesiacov), mozem tam teda tieto produkty okamzite umiestnit. Mam dostatocnu skusenost s retazcami a viem, ako nastavit pultove ceny (a teda aj moje marze) a aku etiketu zvolit tak, aby produkt fungoval.
Oba produkty su medzinarodne (nie obmedzene na lokalny trh) - pomerne lahko sa mi teda bude expandovat aj na zahranicne trhy. Velkou pomocou pri expanzii mi bude opat moja pozicia v retazcoch (oslovit a zaujat cesku DMku ako dodavatel uspesnych produktov v SK DMke bude omnoho jednoduchsie, ako ju zaujat z pozicie neznameho dodavatela).
Kefka aspon ciastocne riesi jeden z najvacsich globalnych problemov (znecistovanie planety vyrobkami z ropy), da sa na nu vytvorit skvely, viralny marketing.
Rad si vypocujem vas okamzity feedback, tento post sem ale davam hlavne preto, lebo hladam marketera, ktoreho tieto projekty oslovili a chcel by sa podielat na ich uvadzani na CZSK trh (tvorba online reklamnej kampane).
Mam uz nejake myslienky a vizie, ako by reklamna kampan mala prebiehat a mam na nu vyclenene aj pomerne velke financne prostriedky. Celkovu realizaciu by som vsak chcel urobit externe - cez experta.